ИНФО


100 години от рождението на Петър Увалиев

На 12 януари 2015 г. се навършват 100 години от рождението на известния български интелектуалец - Петър Увалиев.

Петър Христов Увалиев с псевдоним Pierre Rouve е български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик.

Честванията в юбилейната година са под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-жа Маргарита Попова и Министерството на външните работи на България. 

Кога12.00 ч.

Къде: ул. „Кърниградска“ № 1, където е бил родният дом на Петър Увалиев

Какво: ще бъде  открита паметна плоча

Годишнината ще бъде отбелязана в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Юбилейното тържество е организирано от СУ и Фондация „Увалиеви“.  

 Кога: 16.00 ч. 

Къде: централното фоайе на Ректората

Какво: фотоизложба на Иво Хаджимишев, посветена на живота и дейността на Петър Увалиев

Тържество ще продължи в Аулата с излъчването на откъс от архивен запис на БНТ на „Похвално слово за българското слово“, произнесено на 24 май 1995 г. от Петър Увалиев, почетен доктор на най-старото висше училище в България.

Приветствия ще отправят ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова. Възпоменателно слово ще изнесе акад. Светлин Русев.

Съпругата на Петър Увалиев Соня Рув-Увалиева и неговата дъщеря Мила-Георгина ще представят събитията, които Фондация „Увалиеви“ и Инициативният обществен съвет за отбелязване на годишнината планират в юбилейната година.  

В рамките на тържеството ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на 100-годишната от рождението на Петър Увалиев.

В изпълнение на пианиста Лъчезар Станков и цигуларя Иво Станков за първи за първи път ще прозвучи композиция на Добринка Табакова, посветена на Петър Увалиев.

Публикувано на: 10.01.2015 г.   |   Категория: Инфо

Лекция на ректора на Европейския университетски институт във Флоренция

Кога: 30 октомври (четвъртък) 2014 г., 14 ч.

Къде: аулата на Софийския университет

Кой: проф. Джоузеф Уайлър - ректорът на Европейския университетски институт във Флоренция

Какво: ще изнесе публична лекция на тема „Краят на Pax Americana (1914-2014 г.): отново слепешком“

Публикувано на: 28.10.2014 г.   |   Категория: Инфо

Конкурс за годишните награди на Фонд „Академик Владимир Георгиев“

Ръководният съвет на Фонд „Академик Владимир Георгиев“ съвместно с Фонд 13 века България“ в изпълнение на завещаните разпоредби, направени от изтъкнатия езиковед акад. Владимир Георгиев, обявява конкурс за годишните награди по езикознание:

Публикувано на: 24.10.2014 г.   |   Категория: Инфо

НАМЕРИ СЕ „ИЗЧЕЗНАЛИЯТ” РИБЕН БУКВАР

Министерството на културата разпространи следното съобщение:

Броени часове, след като в Националния литературен музей започна спешна инвентаризация по нареждане на министър Мартин Иванов, обявеното за изчезнало копие от първия тираж на „Рибния буквар” се откри. Нещо повече, намери се и втори екземпляр, за който липсва информация, че се съхранява във фонда на музея.

Публикувано на: 14.10.2014 г.   |   Категория: Инфо

Юлия Кръстева и Новите форми на бунта

В петък (26 септември) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ посрещна чакан гост – Юлия Кръстева, доктор хонорис кауза на СУ. Тя беше поканена от Посолството на Франция в София и Френския културен институт в България, както и, в рамките на серията „Българските учени в чужбина“, от Културния център на СУ и Софийския литературоведски семинар. Лекцията на интелектуалката – теоретик и литературен критик, преподавател и писател, известна с разработките си в областта на структурализма, психоанализата, семиотиката, теория на феминизма – беше на тема "Нови форми на бунта". Предлагаме ви текста, който любезно ми предоставиха колегите от „Литературен вестник“.  

Публикувано на: 08.09.2014 г.   |   Категория: Инфо


4 от 6 ... 2 3 4 5 6