КОНФЕРЕНЦИИ


Пета международна конференция по лексикография

19-20 ОКТОМВРИ

Конференцията се осъществява от Секцията за българска лексикология и лексикография в Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин” при БАН и националното Българско лексикографско дружество.
Провежда се на 19 и 20 октомври 2009 г. в залите на ИБЕ.

В нея участват 48 учени от България и чужбина – Гърция, Италия, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия. Сред гостите са ръководителите на лексикографските отделения в Руската академия на науките в Санкт Петербург – проф. Галина Скляревская, от Института по славянознание на Словашката академия на науките – проф. Мария Кошкова, проф. Ро Хауге от Норвегия.

Темите, в които се разпределят докладите са по проблемите на: теория на едноезичната лексикография, двуезичната лексикография и отразяване на фразеолгията и фразовите съчетания, компютърна лексикография, терминология и лексикгорфското й представяне, различни видове специални речници, лексикография и етнокултурно маркирана лексика.

Конференциите, възприемани вече като традиция от европейските лексикографи, се провеждат от 1996 г. на всеки две години, по модела на конференциите организирани от Европейската асоциация по лексикография (ЕВРАЛЕКС), чийто колективен член еСБЛЛ. Материалите от всички предходни научни конференции са издадени като сборници.


Публикувано на: 15.01.2009 г.