ПРЕДСТОЯЩО


"Европа в старите карти"

Къде: Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ), Централно фоайе

Кога: 22 януари (понеделник) 2018 г. 17 ч.

Какво: Откриване на изложбата “Европа в старите карти” с експонати от дарението на инж. Любен Божков.

Богатата лична колекция на известния картограф постъпва в НБКМ по волята на дарителя през 1953 г. и дава основата на днешната самостоятелна библиотечна сбирка от картографски издания. Най-интересните сред тях илюстрират календара на НБКМ за 2018 г., а сега са акцент в предстоящата изложба. Тя обхваща периода от XIII до XIX век. Географските карти са изработени в ателиета в Амстердам, Антверпен, Аугсбург, Рим, Щутгарт. Създателите им – Абрахам Ортелиус, Теодор Данкертс, Тобиас Конрад Лотер, Питер Шенк и др., са сред най-добрите европейски картографи и гравьори на своето време.

Посетителите ще могат да разгледат 10 копия и 12 оригинални експонати (Карта на Древна Тракия от Абрахам Ортелиус, Антверпен, 1585; Карта на част от Балканския полуостров от Джакомо Кантели, Рим, 1689; Карта на долното течение на р. Дунав с част от българските земи от Йоан и Гилелмо Блау, Амстердам, втора половина на XVII в.; Карта на европейските провинции на Османската империя от Питер Шенк, Амстердам, 1720, и др.). Всички те отразяват исторически, политически и икономически процеси, протичали през вековете в Европа, на Балканския полуостров и по българските земи.

Целта на изложбата е не само да представи промените в картата на Стария континент, но и да осветли подробности за личността и делото на инж. Любен Божков като изтъкнат учен, общественик, предприемач и меценат. Чрез експонираните лични вещи, снимки и публикации се проследяват най-важните моменти от неговия живот. За първи път се показват снимки от семейния албум на фамилия Божкови, благодарственото писмо от цар Борис III по повод книгата „Съобщителните средства на България” от инж. Божков, измервателен инструмент нониус и термохигрограф, с които той си е служил, както и оригинални негови шаржове, дело на приятели художници като Александър Божинов и Константин Щъркелов. В експозицията са и две репродукции на творби от Александър Добринов, свързани с дейността на Любен Божков като председател и гуверньор на Ротари клуб-България.

“Европа в старите карти” е съвместен проект на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий ” и Фондация „Пчелен кошер” със специалното съдействие на внука на дарителя, Любен Божков, и на Цвятко Кадийски, Ротари клуб-София. Изложбата поставя началото на поредицата от събития, посветени на 140-годишнината от взетото на 10 декември 1878 г. решение за създаване на национална библиотека в новоосвободена България. Всеки месец до края на годината ще бъде посветен на различните колекции и направления в НБКМ.


Публикувано на: 19.01.2018 г.