ПРЕДСТОЯЩО


“Преди Гутенберг и след това” – демонстрация, изложба, награди

Кога: 17 май (четвъртък), 16 ч., 2018

Къде: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Какво:демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изроботена хартия 

Ще се състои демонстрацията на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Пресата е копие на оригинала от XV век и е изработена от Диян Павлов – Джими, създател на Творителница “О’Писменех!” – Плевен. Той е автор и на изложбата “Преди Гутенберг и след това”, която ще бъде открита след демонстрацията. 

С помощта на 50 табла експозицията проследява появата и развитието на различните писмености през хилядолетията, както и на средствата, начините и материалите за писане – от Месопотамия и Шумер, през Китай и Египет, Елада и Рим, Средновековието, Европейския Ренесанс и Българското Възраждане, до изобретателя на системата за тиражирано книгопечатане Йоханес Гутенберг и съвременната пачатарска техника.

След демонстрацията на печат на Гутенбергова преса и откриването на изложбата “Преди Гутенберг и след това” ще бъдат обявени наградите на Съюза на печатарската индустрия в България. Събитието е посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, и на 140-годишнината от основаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”

 


Публикувано на: 15.05.2018 г.