ИНФО


Иван Евстратиев Гешов – 170-години от рождението му, с оригинални документи

Кога: 26 февруари (вторник), 11 ч.

Къде: БАН, ЦУ, зала „Проф. Марин Дринов“

Какво: Българската академия на науките ще отбележи 170 години от рождението на изтъкнатия държавник и дългогодишен председател на БАН Иван Евстратиев Гешов

Академично слово за делото на Гешов ще изнесе доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН.  

Оригинални документи, като визитката на Гешов, писмо от Алеко Богориди, кратък поглед върху състоянието на Българското книжовно дружество и други ще бъдат показани в изложба, организирана от Научния архив на Академията. Малко известни факти от биографията на един от най-големите благодетели на БАН ще бъдат представени в постери и снимки.

По повод годишнината предстои да излезе от печат и том 1 от поредицата на Научния архив на БАН „Дигитални колекции“, посветена на Гешов. С нея Архивът си поставя за цел да популяризира делото на редица български общественици, имащи отношение към Академията, като показва документите, които се съхраняват за тях във фонда й.

Иван Евстратиев Гешов е значима личност от края на Българското възраждане, политик, директор на Българската народна банка (1883–1886), председател на Българското книжовно дружество (1898–1911), Българската академия на науките (1911–1924) и Българския червен кръст (1899–1924). На него БАН дължи много за своето развитие и утвърждаване както духовен център на страната. В писмо до управителния съвет на Българското книжовно дружество той заявява готовността си да изплати ипотечния дълг на дружеството при условие, че то бъде преименувано в Академия. С този акт, както и с всичко, което Гешов е правил след Освобождението, той се нарежда до най-големите благодетели на България. 

„Дълбоко убеден, че единственото спасение на България е да се работи за прераждането на нейната душа, за културата на ума и сърцето на нейните синове, за тяхното проникване от принципите и мирогледа, на които аз служих, аз смятам за мой свещен дълг да сторя възможното, за да се продължи това служене и подир моята смърт...”

                                                                                                                                                 Из завещанието на Ив. Ев. Гешов


Публикувано на: 24.02.2019 г.