ПРЕДСТОЯЩО


Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ на 130 години

Кога: 26 септември (сряда) 2018, 10.30 ч. и 27 септ.

               12 ч.

               14 ч.

Къде: СУ „Св. Кл. Охридски“, Аула

               Централно фоайе на Ректората

               в Аулата

Какво: Тържествено събрание

               Откриване на юбилейна изложба „Университетската библиотека през обектива на двама фотографи”

               Юбилейна научна конференция: „Съвременната библиотека – център за обучение, диалог на култури, иновации и нови технологии”

 

В Аулата на Ректората започва двудневно честване на 130-годишнината на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”. Събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Представените в юбилейната изложба „Университетската библиотека през обектива на двама фотографи” фотографии са дело на две поколения фотографи, твърде отдалечени във времето, принадлежащи към различни епохи. Черно-белите снимки са дело на фотографа Божидар Карастоянов, а цветните на преподавателя във Факултета по педагогика на Алма матер доц. д-р  Владислав Господинов.

Божидар Карастоянов (1903–1956) е сред най-известните български фотографи. След 1934 г. се изявява в областта на художествената фотография и като фотожурналист. Така в поредица от снимки от този период, наред с прекрасните си портретни фотографии, Б. Карастоянов отразява ангажиментите на царското семейство и документира различни събития в страната и чужбина. Отразява и изграждането и откриването на сградите на Ректората и Университетската библиотека – важно събитие в културната ни история, уловено майсторски през обектива на фотографа.

Съвременните фотографии, включени в изложбата, са дело на преподавателя във Факултета по педагогика доц. д-р Владислав Господинов.

В юбилейната научна конференция на тема: „Съвременната библиотека – център за обучение, диалог на култури, иновации и нови технологии” (ще продължи и на 27 септември) ще се включат над 30 участници от България, Сърбия, Хърватия, Румъния и Русия. Участниците в четирите тематични секции са заявили доклади по актуални въпроси в областта на библиотекознанието, библиологията, библиографията, дигитализацията на културното наследство и значението й в хуманитаристиката.

 

 

 

 


Публикувано на: 24.09.2018 г.