ПРЕДСТОЯЩО


Благотворителна изложба за зала “История на книгата” в НБКМ

Кога:12 юни (вторник), 18 ч. - откриване

           8 юни (петък), 11 ч. - пресконференция

Къде: Централното фоайе на НБКМ

           БТА Пресклуб

Какво: Благотворителна изложба на Петър Георгиев – Рей, средствата от която ще бъдат предназначени за откриване на зала “История на книгата” в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ)

Живеещият в Канада български художник и писател Петър Георгиев – Рей сам е предложил да дари приходите от продажбите на шест свои картини за 140-годишнината на най-стария културен институт. Към благотворителната експозиция се присъединява и скулпторът Христо Михайлов с три свои пластики.

Петър Георгиев – Рей е роден в България, детството му минава в село Боснек (нашумя покрай TV предаването “Фермата”) и в Перник. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1987 г., работил е известно време във Врачанския театър, а през 1990 г. заминава за Канада заедно със съпругата си. Преминава през тежък емигрантски период, търсейки себе си. В средата на 90-те години написва романа “Мислителят, или насаме с един живял”, който е издаден два пъти у нас (през 1997-ма и 2016 г.). През 2000 г. започва и да рисува. Твърди, че никога не е мечтал да бъде писател или художник, но съдбата го предизвиква да промени професионалния си път. Има 25 самостоятелни изложби в Канада, САЩ и Франция, излагал е творби и в столичната галерия “Нюанс”. Миналата есен идва в Националната библиотека и предлага през 2018 г. да направи благотворителна изложба със свои картини. Откриването ѝ ще бъде на 12 юни (вторник) от 18 часа в Централното фоайе на НБКМ.

Христо Михайлов е роден в Балчик, израства в Казанлък. Завършил е Националната художествена академия “Николай Павлович” през 1989 г., живее и работи в София. Член е на “Секция 13” към СБХ. Реализира се в различни области на изобразителното изкуство – скулптура, приложно изкуство, живопис, илюстрация, графика и концептуално изкуство. Негови картини и пластики са притежание на колекционери и галерии във Франция, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Люксенбург, Англия, Русия, Турция, Япония, САЩ и Канада. Един от създателите на Българската айкидо федерация, член на нейния Управителен съвет. Като член на Обществения съвет на Националната библиотека предлага да се включи с три свои пластики в благотворителната инициатива на Петър Георгиев – Рей.


Публикувано на: 06.06.2018 г.