ИНФО


Европейска нощ на музеите – за 15-ти път. Музеите на БАН с богата програма

Кога:18 май (събота)

Къде: Национален антропологичен музей (ИЕМПАМ-БАН), Национален археологически музей (НАИМ-БАН), Природонаучен музей (НПМ-БАН) и Национален етнографски музей (ИЕФЕМ)

Какво: Европейска нощ на музеите

 

Четири музея на Българската академия на науките ще се включат в Европейската нощ на музеите с богата и разнообразна програма.

Посетителите на Националния антропологичен музей ще имат възможността да измерят телесния си състав (с предварително записване на тел. 02/871 83 75) и да изследват децата за плоскостъпие. Програмата включва още конкурс с награди за детска рисунка „Човекът от бъдещето“, беседи в обновената постоянна експозиция и теглене на томбола с парични награди.

В Националния етнографски музей ще можете да видите изложбите „ВРЕМЕНА И ХОРА - живите традиции на България“, „Кой създава и кой използва дантела“, „Ръцете на СедянкаТА“ и изложба на рисувани яйца, украсени от момчета и момичета от домовете за деца, лишени от родителска грижа, както и да участвате в демонстрации на шита и совалкова дантела. От 16 ч. група „СедянкаТА“ организира демонстрации на совалкова дантела за всички желаещи да научат повече за дантелиерството като занаят и изкуство.

От 18 ч. в зала 19 ще се проведе и представяне на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Темата на презентацията е „Живите наследства на Югоизточна Европа през дейността на Регионалния Център в София“.

Националният археологически институт с музей, освен постоянната си експозиция, ще представи и новооткритите изложби „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“ и постерната изложба на римски мозайки от България.

Националният природонаучен музей ще отвори вратите си с постоянната си експозиция.

Европейската нощ на музеите се провежда за 15-та поредна година и се организира от Френския институт в България, Столичната община и Министерството на културата.

Повече от 50 галерии и музеи са подготвили интересна програма, включваща изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.

 

ПРОГРАМА:

1. Арт Галерия Европа

ул. Леге 3

11:00 - 00:00 ч.

Самостоятелна изложба - живопис на Иван Христов - Грога и изложба - живопис на Вили Николов