НАГРАДИ


Проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН

Българската академия на науките удостои проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева от Полската академия на науките с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на тържествена церемония днес, 26 май 2016 г., в Големия салон на БАН.

Председателят акад. Стефан Воденичаров представи творческата биография на проф. Косеска-Тошева и оповести решението на Управителния съвет на БАН за присъждане на почетното научно звание. То се присъжда за изключителните ѝ заслуги в областта на лингвистиката, компютърната лингвистика, както и за утвърждаването на българистиката в чужбина.

Проф. Косеска-Тошева изнесе лекция на тема „За неопределеността и логическата квантификация“, на която присъстваха посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Кшищоф Краевски, академици, член-кореспонденти, представители на научната общност и институтите на БАН.

Проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева работи в областта на българско-полската и руско-полската съпоставителна граматика и постига значителни научни резултати в областта на типологията и когнитивната организация на езика. Има докторска степен и степен „доктор на науките“ към Института по славистика на Полската академия на науките, където е професор. Автор и съавтор е на над 500 научни публикации, 23 монографии, редактор и съавтор е на многотомната „Българско-полска съпоставителна граматика“. Преводач от български на полски език.

До 2006 г. е ръководител на направлението за славянско езикознание, литература и култура към Института по славистика на ПАН. Член на Полското лингвистично общество, почетен член на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. Носител е на отличията златен медал „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките за цялостна дейност; кавалер на ордена „Възраждане на Полша“; златна значка на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ за приноса си в развитието и популяризацията на българския език и българската езиковедска наука.

Честито! Ние - редакционният екип на е-списание „Дзяло“ - пожелаваме на проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева здраве, още научни достижения и да е чест наш автор.

 

 

 


Публикувано на: 26.05.2016 г.