ВСИЧКИ СЪБИТИЯ


БАН Централна библиотека показва първия „Рибен буквар“

На 21 март се навършват 150 години от смъртта на българския възрожденски учител, лекар, учен и дарител д-р Петър Берон. Той написва прочутия си „Рибен буквар“, когато е едва 24-годишен, като въвежда нов и революционен за времето си метод на обучение.

В Централната библиотека на БАН се съхраняват три от възрожденските издания на „Рибния буквар“. Ценните книги могат да бъдат разгледани онлайн в електронния каталог и дигиталната библиотека ЦБ-БАН.

Публикувано на: 17.03.2021 г.   |   Категория: Инфо

Академик Петко Стайнов - 125 години от рождението на композитора

125 години от рождението на акад. Петко Стайнов ще бъдат отбелязани през 2021 г. Инициативен комитет с председател акад. Юлиан Ревалски прие програма за честване на годишнината на големия български композитор. Незрящият майстор на тоновото изкуство е признат като един от най-видните класици на българ­ската музикална култура.

Публикувано на: 15.03.2021 г.   |   Категория: Инфо

Националната астрономическа обсерватория Рожен на 40 години

На 13 март 2021 г.се навършват 40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО Рожен).

Публикувано на: 10.03.2021 г.   |   Категория: Инфо

Културна политика: Япония и пътят на успеха

На 6 и 7 март 2021 г. Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет ще представи успешния път на Япония за популяризиране на нейната традиционна и съвременна култура по света. Международната конференция ще се излъчва онлайн, на следния адрес: https://www.facebook.com/YaponistikaSofiaUniversity/

С известни личности от Япония и България ще бъдат дискутирани аспектите на японската културна дипломация. Темите ще бъдат японското общество и силата му да се справя по време на кризисни ситуации, чувството за дълг, екипността и дисциплината на японците.

Именити японски професори и български творци в диалог с публиката ще обсъдят ролята на културата и образованието през ХХI век.

Публикувано на: 05.03.2021 г.   |   Категория: Конференции

„Българските общности в Турция – исторически аспекти и съвременно състояние“

Кога: 16 юли 2020 (четвъртък), 10 ч. / 10.30 ч.

Къде: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Заседателна зала IIет.

Какво: представяне на Сборника „Българските общности в Турция – исторически аспекти и съвременно състояние“;

             научна конференция

 

Публикувано на: 15.07.2020 г.   |   Категория: Конференции


5 от 40 ... 3 4 5 6 7 ...